dilluns, 8 de desembre del 2014

CALENDARI D'ADVENTÈNCIA

Cada any el Nadal es converteix en l’excusa perfecta per l’exaltació del consumisme acrític desenfrenat. Cada any les grans marques ens tornen a insultar, llençant-nos a la cara les bondats dels seus productes i orquestrant grans campanyes publicitàries amb les que pretenen mantenir la seva bona imatge. A La Bordalla estem fartes de veure com amb aquests discursos tant ben travats (tot i que plens de mentides) aconsegueixen tapar tots els crims dels que són culpables i,per això, ens hem decidit a fer un Calendari d’Adventència. Es tracta de la imitació d'un Calendari d'Advent, però enlloc de números hi ha marques i darrere de cada finestreta s’expliquen les vulneracions de drets infantils, laborals, animals o mediambientals que formen part de la dinàmica quotidiana de les filials de les grans empreses, la seva vinculació amb l’Estat d’Israel o el sexisme que domina les seves campanyes.



Sí, totes aquestes activitats condemnables formen part de la cadena de producció de marques com Ikea, Apple, Imaginarium i moltes d'altres que no hem pogut incloure al calendari i són la raó per la qual poden oferir productes tant competitius. És en el marc del frívol sistema capitalista que el desenvolupament econòmic d’uns pocs passa per davant d'una vida digna per a tothom. A través de l’absorció de i fusió amb altres marques, les grans transnacionals han aconseguit dominar la producció a escala mundial. Això les situa en una posició privilegiada des d’on, legitimant-se en el seu poder econòmic i financer, poden influir en processos polítics i judicials per tal d’assegurar que les lleis els són favorables i permissives amb les seves activitats.

Tot i que és gràcies a que el capitalisme ho permet que aquestes empreses han pogut acumular tal quantitat de beneficis, poder i impunitat, no hem d’oblidar que, com totes les empreses, les grans multinacionals també depenen del consum dels seus productes: si no hi ha consum no hi ha negoci. A les nostres mans està (o a les nostres butxaques) abandonar a la seva sort empreses com Nike, Endesa o Inditex i col·laborar amb pageses, botiguers i artesans de les nostres comarques.

Aquí podeu veure el calendari d'Adventència en format digital: 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada